Dan’s Web Tips – Swedish
Introduktion
Källa: http://webtips.dan.info/intro.html
Se även Vitryska och Serbokroatiska översättningar (gjort av andra på deras egna hemsidor, med min tillåtelse)
Under åren har jag surfat omkring och utvecklat på nätet, jag har lärt mig en massa små detaljer som många webbutvecklare ofta förbiser. Denna hemsida beskriver några utav dessa.
Vad HTML ÄR och INTE är
TIPS: Känn till naturen och begränsningar av HTML, och de ändamål för vilket det skapades, och jobba med dem istället för att försöka jobba runt dem.
Jag ska börja med några ord om vad HTML är och dess natur. HyperText Markup Language är precis vad namnet antyder: ett textbaserat språk. Det är inte ett språk om sid layouten. HTML är avsett att beskriva den logiska strukturen i ett textdokument, som också kan innehålla vissa infogade grafiska element. HTML är inte avsett att återge exakt utseende på en visuell effekt som är uttänkt av en designer eller konstnär. Det är snarare avsett att tillåta att information struktureras på ett sätt som kan återges på ett förståeligt sätt på allt från designerns widescreen-professionell arbetsstation till ett textlägesdelen VT100 terminal till en blind persons ljud text läsare. Ha alltid detta i åtanke om du vill producera webbsidor som fungerar bra på en mängd olika system.
De som försöker uppnå perfekta layouter av webbsidor kommer vanligtvis tillgripa allehanda invecklade, icke-standardmappningar tricks som går isär med deras dokumentets logiska struktur, och ofta försämra resultatet i webbläsaren som inte stöder alla funktioner som används, eller när de visas på system som på något sätt avviker från designern. Till exempel, leder den omfattande användningen av hårdkodad pixel bredder i tabeller till sidor som inte kommer att ändra storlek på olika skärmbredder, så användare med större skärmar har överdriven blanktecken och användare med mindre skärmar har att rulla till vänster och höger.
Jag säger inte att aldrig bör använda knepen för att förbättra utseendet på en hemsida, men gör det inte på bekostnad av den underliggande strukturen. Börja med att lära dig grunderna i HTML och utforma bra och ren sidor, försökt sedan försiktigt lägga klockor och visselpipor, med hänsyn till huruvida de ska producera dåliga biverkningar för vissa användare. Tyvärr så använder många webbutvecklare “WYSIWYG” (What You See Is What You Get) utvecklingsverktyg som Microsoft FrontPage och Netscape Composer (alias “Komposten”, även om jag har hört att den nya versionen i Mozilla – baserade webbläsare var mycket bättre än sina föregångare), och dessa redigerare använder ofta konstiga, icke-visuella knep och döljer för utvecklaren deras användning av ologisk kod som ofta misslyckas med att arbeta på hemsidan än det verktyget som utvecklaren hade i åtanke. Personligen sköter jag all min utveckling med enkel-text redigerare, så att varje bit av kodning är precis som jag vill ha den.
TIPS: Ha koll på all standard kring HTML, även (framför allt!) när du tänker på att bryta dem för ett syfte.
3:e Webb kriget
I nyhetssgruppen comp.infosystems.www.authoring.html, har det pågått ett “heligt krig” mellan HTML purister och grafiska designers. Jag är står på samma sida som purister, men jag är inte en fundamentalist. Jag är villig att använda en icke-standardmappningar funktion, även om det orsakar mina sidor att misslyckas med att “bekräfta“, så länge jag är försiktig med att använda den och vet vilka effekter det har, både på webbläsare som stöder funktionen och de som inte gör det.
Sidofältet: De två stridande lägren kan betecknas strukturalisterna på ena sidan, och presentationalistserna på den andra. Strukturalisterna kommer ofta från en bakgrund inom programmering eller teknik, och är mestadels intresserade av den logiska strukturen i dokumentet, och vill att det ska vara sunt och förnuftigt definierade dokument som kan användas av en rad (grafiska, text, ljud eller andra) webbläsare och Sök motor indexerare, och har inget emot att det faktiska utseendet på dokumentet kan variera mycket på olika system. Presentationalistserna däremot, brukar komma från en grafisk konst eller design bakgrund och ser en webbsida primärt som en visuell upplevelse som de skulle vilja definiera ner till pixelnivå och blir lätt frustrerade när de inte har mycket kontroll över användarens miljö som de skulle vilja; de tänker mer visuellt i stället för logiskt, de vet inte, eller bry sig inte hur icke-visuella användaragenter som sökmotor indexerare kommer att behandla deras sidor.
Presentationalisterna anklagar strukturalisterna att tycka om tråkiga proffsiga hemsidor med grå bakgrund och ingen grafik. Strukturalisterna anklagar presentationalisterna att gilla innehålls-fria platser fulla av tomt glitter. Det finns både viss sanning och någon överdrift hos båda sidors karakteriseringar, men främst, kommer de två sidorna bara från helt olika tankesätt om vad en hemsida är för och vilka aspekter av den som är viktigast och de talar effektivt olika språk. Detta gör kommunikationen mycket svår, även om båda typerna av människor förmodligen behövs för att skapa vilken storskalig hemsida som helst. På senare tid har det visats tecken på att de två lägren skulle kunna komma överens, med hjälp av stilmallar för att definiera presentationsrelaterade detaljer i ett separat dokument från logiska dokumentstrukturen definieras genom HTML-kod.
En komplett specifikation av personlighetstyper eller tankesättet av webbutveckling skulle också behöva nämna några andra grupper, inklusive användarvänlighetisterna, primärt intresserad av användargränssnittet (hur lätt det är för vanliga människor att använda, snarare än hur logisk dess abstrakt struktur är eller hur vacker den ser ut), ergonomi och innehållisterna, som enbart är intresserade av att få deras information och innehåll online utan att särskilt bry sig hur logiskt, estetiskt eller användbart det är.
Den strukturalistiska metoden till webbutveckling försöker så mycket som möjligt, att utveckla webbplatser på ett sätt som återspeglar den logiska strukturen i den information som presenteras, med så få som möjligt av element infogas bara för deras visuella effekten men bär ingen logisk struktur. Ideellt är den visuella presentationen av en webbsida en viktig egenskap, som förekommer som spontan ordning från samspelet mellan författarens logiskt-märkta innehåll och betraktarens webbläsarens konfiguration, snarare än en “centralt planerad” artefakt som anges till den mest detaljerade av designer.
På sidorna på denna hemsida, kommer jag att diskutera några av konsterna och knepen av olika delar av en webbplats, såsom katalogstrukturer, grafik, rubriker och färger. Du får lära dig detaljer som kommer att hjälpa din webbplats vara läsbar på alla webbläsare från Lynx Safari, vara tillgänglig för handikappade, bli indexerad av sökmotorer och har minnesvärd, stabil webbadress för de olika underavdelningar av webbplatsen. Du kanske inte håller med mig på alla dessa punkter, och du väljer att göra vissa saker på din webbplats som motsätter sig från det jag tipsar om, men åtminstone kommer du att göra det genom noggrann genomgång av för- och nackdelar, snarare än att följa en viss standard för att du inte visste bättre.
Tillgänglighets kriget
Webbtillgänglighet till handikappade har blivit en politisk fråga nu för tiden. En kolumn iReasonmagazine utmanade regeringar att försöker tillhandahålla sådana hjälpmedel. Detta tar upp den uppenbara frågan: Stöder jag regeringen att webbplatser ska vara tillgängliga?
Det är ett lätt. Svaret är, “absolut inte!” Jag är en frihetlig människa och således motsätter jag mig någon form av regerings mandat om hur du skapar dina webbplatser, eller annan fredlig verksamhet som vuxna vill engagera sig i. Jag misstror regeringen tillräckligt som det är, och saknar förtroende att tro att sådant mandat inte kommer att gå till löjliga ytterligheter, som övertygande platser att ta ner ljudfiler av Beethovens symfonier och bilder av Van Goghs mästerverk eftersom det inte finns några meningsfulla sätt att göra dem tillgängliga för döva och blinda respektive, och därmed i tankesättet av vissa byråkrater, ska alla förnekas dem.
Som sagt, jag tror också att rörelsen inom anti-mandat (inklusive Reason Magazine krönikören) går för långt i förlöjliga själva begreppet webbtillgänglighet och innebära att göra webbplatser tillgängliga skulle innebära en överdriven börda. Det är inte hellet sant. Medan visst innehåll (t.ex. de ovannämnda symfonier och målningar) är till sin natur otillgängliga för vissa grupper av människor, kan den stora majoriteten av webbens innehåll vara fullt tillgängliga om det görs på ett logiskt-strukturerat, graciöst förnedrande sätt. Resten av mina webb-tips kommer att förklara massor av metoder du kan använda för att säkerställa detta. Webbförfattare som lär sig att vara försiktiga och logiska i sin webbplatsdesign kommer att lösa mer tillgänglighetsproblem än någon byråkrat kan.
(Förresten, online-version av kolumnen Reason fungerar bra i text webbläsare som Lynx och ljud webbläsare som pwWebSpeak, det är ett exempel på en tillgänglig webbdokument även när det kritiserar detta koncept.)
Hall of Shame
Gör din webbplats bättre genom att titta på andra webbplatser som visar, genom exempel, vad man inteska göra!
OBS: De hemsidor som jag tagit med i min “Hall of Shame” och dess länkar bör inte tolkas som någon form av personangrepp på webbplatsens skapare, som kan vara en riktigt bra person, eller ens en attack på den länkade webbplatsen som helhet, vilket kan vara en källa till riktigt bra information eller underhållning. Snarare är det till för att enkelt markera specifika funktioner (avsiktligt eller oavsiktligt) av de länkade webbplatserna som orsakar problem som skulle ha kunnat undvikas genom bättre design. Om du upptäcker att en av dina webbplatser är länkad här, känn dig inte förolämpad; förbättra istället din webbplats så att jag tvingas ta ner länken!
- Denna sidan rapporterar om brister på uppmärksamhet kring tillgänglighets detaljer på webbplatser, medans jag själv begått ett antal sådana misstag själv. Problem på den här sidan inkluderar mikroskopiska teckensnitt och fåniga bild ALT-texter (så som “tomma bilder”, vilken anledningen skulle det finnas för ett tal-läsare eller textläge webbläsare att läsa detta?).
Länkar
Genom artiklarna på denna hemsida har jag länkat till andra webbplatser som relaterar till de ämnen som diskuteras. Här är några allmänna länkar för intresse av webb-utvecklare, och länkar till webbplatser som diskuterar allmän HTML-stil eller filosofi. Det faktum att jag länkar till en hemsida antyder inte att jag stöder eller håller med det! I själva verket försöker jag inkludera länkar till alla kända synpunkter kring författar ämnet, inklusive synpunkter som är helt motsatta mig.
Standarder och Specifikationer
- The W3 Consortium— kolla in den här länken för att se den senaste HTLM standarden och andra specifikationer.
- HTML 5 Working Draft
- HTML 4.0 Specification
- RFC 2854— RFC dokument som förklarar text/html som media typ.
- File Formats Wiki: Web
Tips, Referenser och Genomgångar
- Big Nose Bird— En annorlunda namnad hemsida som är full av användarbara tips kring webbutveckling.
- com— en annan samling av värdigfull information kring webbutveckling.
- Cascading Style Sheets Guide
- WDG Web Authoring FAQ
- com: Learn to code HTML & CSS
- Learn the Foundations of HTML
- Com Tips
- WebSnob— en del kommentarer och tips.
- Beginner’s HTML Tutorial
- What Every Frontend Developer Should Know About Webpage Rendering
- Guru99: various tutorials
- How to Make a Website
- HTML 5 Cheat Sheet
- HTML 5 Mega Cheat Sheet
- The Best Website Builder(Om du inte vill skriva rå kod som jag gör!)
- Use this targeted web traffic for more opportunity to grow
- Special offers: Read more tutorials online.
Tillgänglighetsfrågor
- W3C ContentAccessibilityGuidelines
- Graphical Browser Protest Page: utformad för att visa användare av grafiska webbläsare vad användare av icke-grafiska webbläsare måste gå igenom när de läser dåligt utformade sidor. Denna sidan är full av bilder som innehåller saker som “[INLINE]” och “[LINK]”, medan deras ALT-text har den faktiska texten på sidan. Således får användare av Lynx och talande webbläsare en välgjord sida, men användarna av grafiska webbläsare får brist på den totala fasta informationen, och här blir det ombytta roller på vanliga situationen där sidorna är fulla av text-som-grafik utan ALT text.
Historisk Information
- A History of HTML
- The Bandwidth Revolution: The Internet and WorldWideWeb — en artikel från Mars 1994 frågan utgiven av Analog Science Fiction/Fact som var det första stället jag hörde talas om webben, ungefär ett år innan jag slutligen fick lägga väntarna på det själv.
På comp.infosystems.www.authoring.html och dess invånare
Andra kommentarer och annan information
- How to convince clients to think about content before they think about graphics
- The Web Standards Project— Är ute efter att få webbläsar användare att komma överrens om en viss standard.
- The Hyperlinked Metaphysics of the Web
- Jukka’s Site: Lots of info on Web authoring
- HTMLHELP’s ‘Rants Page’— innehåller länkar till olika synsätt och åsikter kring HTML och webb innehåll.
- AskTog: The Sorry State of Web Design
- Kibo’s HappyWeb 99 Proclamation/Manifesto
- Top 10 NewWeb Design Mistakes (1999)
- Society for the Definitive Abolition of Tag Abuse
- Outsider’s Guide to the W3C
- Taking Control on the Web
- The Structuralist Manifesto
- Web Pages Aren’t Printed on Paper
- Content Isn’t King
- HTML in retrospect – what can we learn from the great success, and the great failure?
- Pants: Web sites that frustrate and annoy
- This site’s title may make you blush, but it’s got a point about Web design.